Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Spongyabob-ról minden

2010.06.27

SpongyaBob Kockanadrág egy Emmy-díjas amerikai rajzfilmfigura, a Nickelodeon tévécsatorna egyik legnépszerűbb hőse. Készítője Stephen Hillenburg, aki korábban tengerbiológus volt. A rajzfilmet a United Plankton Pictures Inc. készíti. A sorozat a Csendes-óceán egyik lagúnájában, Bikini-fenéken játszódik. Első részét 1999. május 1-jén vetítették a Nickelodeon Kid's Choice Award után. Július 17-én kezdték el a sorozat folyamatos vetítését a "Buborékfújás/Az elszakadt nadrág" epizódokkal. Magyarországon a Nickelodeon, a TV2 (csak a hétvégi matinéban), valamint a VIVA TV vetíti, utóbbi 2010. április 5-től rendszeresen.

 

Cselekmény

Spongyabob Kockanadrág egy tengeri szivacs, aki egy ananászban lakik a tenger mélyén. Két szomszédja van: Tintás Tunyacsáp, a tintahal, aki egy moai-fejben lakik, és a tengeri csillag, Patrik (háza egy szikla alatt található). Spongyabob és Patrik jóbarátok, egyszerű, már-már gyerekes viselkedésükkel néha az őrületbe kergetik Tunyacsápot.

A főhősök mindannyian Bikini-fenéken laknak. Ez egy tenger alatti város, amelyet egy klasszikus város mintájára hoztak létre. Valahol a Csendes-óceán mélyén fekszik, konkrét helyét azonban nem lehet megállapítani. Itt él Spongyabob háziállatával, Csigusszal, aki egy tengeri csiga, de a sorozatban inkább úgy viselkedik, mint egy macska. Rajta kívül kutyaszerű férgek, méhekre hasonlító medúzák, és madarakra hasonlító kagylók is élnek itt.

Spongyabob munkahelye a Rozsdás Rákolló nevű étterem, ahol Tunyacsáp is dolgozik pénztárosként. A hely tulajdonosa Eugene Herbert Krabs (Rák úr/Rák H. Jenő). Legnagyobb riválisa Plankton, aki pont a Rozsdás Rákollóval szemben nyitotta meg Veszélyes Vödör nevű éttermét, és mióta él, azon mesterkedik, hogy ellopja Rák úr specialitásának, a herkentyűburgernek a receptjét.

Spongyabob életében nagy szerepet játszik még Szandi Csovi, aki egy mókus. Texasból érkezett, és különleges búvárruha segítségével él a tenger mélyén. Meg kell még említeni Puff asszonyt, aki egy csónakvezető tanfolyamot tart. Spongyabob az elméleti órákon kiválóan teljesít, a gyakorlatban azonban rendszeresen elbukik.

Karakterek

 • Spongyabob Kockanadrág (szereplő) (Spongebob Squarepants) — Rendkívül barátságos szivacs. Imádja a herkentyűburgert, a medúzavadászatot, a karatét és a buborékfújást. A Rozsdás Rákolló szakácsa.
 • Csillag Patrik (Patrick Star) — Spongyabob legjobb barátja, egy meglehetősen ostoba, rózsaszínű tengeri csillag.
 • Szandi Csovi (Sandy Cheeks) — Egy intelligens mókustudós Texasból, aki a víz alatt él.
 • Rák úr/Rák H. Jenő (Eugene Harold Krabs) — A Rozsdás Rákolló tulajdonosa. Meglehetősen fukar, még a saját magával szemben is.
 • Pearl Krabs — Rák úr lánya, tipikus mai tinédzser. Apjával ellentétben ő egy bálna.
 • Tintás Tunyacsáp (Squidward Tentacel) — Spongyabob és Patrik közvetlen szomszédja. Mogorva természetű, ki nem állhatja Spongyabob mániáit. Klarinéton játszik és nagyszerű művésznek tartja magát.
 • Csigusz — Spongyabob háziállata. Bár csiga, mégis macska módjára viselkedik.
 • Sheldon J. Plankton - Egy gonosz egysejtű élőlény, aki minden erejével azon munkálkodik, hogy minél többet ártson a Rozsdás Rákollónak, és megszerezze a herkentyűburger receptjét.
 • Puff asszony — Egy gömbhal, aki csónakvezetői tanfolyamot tart. Spongyabob gyakorta az őrületbe kergeti.
 • Erőberő (néha Hopszi) és Kobaka (néha Hopszi) — Kiöregedett tengermélyi szuperhősök.
 • Larry Languszta — Barátságos természetű, sportos, kigyúrt langusztarák.
 • Pletyka Potyka - Bikinifenék TV-riportere.
 • Karen (Spongyabob szereplő) - Plankton komputerizált felesége.
 • Patchy Kalóz, aki a show egyetlen élő szereplője. Ritkán bukkan fel, főleg különkiadásokban. Spongyabob angol hangja, Tom Kenny alakítja.
 • Potty - Patchy Kalóz papagája, aki gyakran rosszalkodik. Angol hangja Stephen Hillenburg.
 • Bolygó Hollandi (Spongyabob Kockanadrág) - Hosszú szakállú, zöld szellem, kalóz.
 • Simlis Südi - Csak kétszer szerepelt, az Uborkában és a Mókában. Alattomos, kétszínű, és mindent megesz, ami ehető.

Népszerűség

A Spongyabob Kockanadrág az egyetlen olyan rajzfilm, amely bekerült a Nielsen Top 10-es népszerűségi listájába. Korábban hasonló sikerre csak egy másik Nickelodeon-rajzfilm, a Fecsegő tipegők tett szert. Ami a különlegessége, hogy gyerekek és felnőttek körében egyaránt népszerű. Ennek oka valószínűleg az életszerű szituációk humoros formában történő ábrázolása lehet. Továbbá rengeteg olyan utalást is tartalmaz, amelyet csak az idősebb korosztály érthet meg.

A mozifilm

Plankton ellopja Neptun (Neptunusz) koronáját; Rák úrra terelve a gyanút, hogy megszerezze a Herkentyűburger titkos receptjét, ami sikerül is neki. SpongyaBobra és Patrikra vár a feladat, hogy hat nap alatt visszahozzák a koronát Kagylóváros ból. Ebben még a piros úsznadrágos David Hasselhoff is a segítségükre van. (A korhatára 12 éven felüli.)

Történet

1993-ban Stephen Hillenburg a Rocko kezdeteinél találta ki, hogy új rajzfilmbe kezd. Az első vázlatok már 1987 óta készen voltak, de csak a Rocko befejezése után, 1996-ban kezdődtek az érdemi munkálatok. Rengeteg ember csatlakozott a rajzfilmhez más stábokból (Hódító hódok, Doug, Hé, Arnold!, Akciócsoport most!), és az első epizódok 1999 júliusára mind elkészültek.

Az első epizód az 1999-es Nickelodeon Kid's Choice Award után került adásba ("Alkalmazott kerestetik/Fenéktakarítás/Meghívás teára"). Akkoriban a Fecsegő tipegők volt a csatorna legnépszerűbb műsora, de a Spongyabob hamar az élre tört; butácska és elbűvölő humora a többi rajzfilm közül is kiemelte. Tom Kenny utánozhatatlan hangja és a tradícionális Spongya-kacagás fiatalok és idősek körében is megkedveltette a sorozatot.

Óriási Spongyabob lufi

A második évad már fejlettebb technikával készült, és még népszerűbb epizódok kerültek adásba. Hatására több rajzfilmkészítő cég gondolta, hogy kicsivel több felnőtt humort csempésznek új sorozataikba, így készült az Angyali keresztszülők is, amely nem sokkal később a Spongyabob mögötti második helyet szerezte meg a Nickelodeonon. A sorozat 2002 elején volt a csúcson, ekkor készültek a klasszikus epizódok.

Ugyanebben az évben röppentek fel az első pletykák egy egész estés mozifilm elkészítéséről. A Nickelodeon ebben az évben meg akarta szüntetni a rajzfilmet, de rajongói petíciók hatására nem tették, s néhány új epizód készült. A harmadik évad 2004-ben ért véget, a "Spongyabob és a fojtogató/Kópéság" epizóddal.

2003-tól kezdve a nézettség és a népszerűség fokozatosan visszaesett, és komolyan kezdték fontolgatni, hogy leveszik a rajzfilmet a csatorna műsoráról. 2004 végén jelent meg a mozikban a Spongyabob Kockanadrág: A mozifilm, amelynek hatalmas sikere volt. Ennek hatására bejelentették a folytatást is, amelynek a producere már nem Stephen Hillenrurg volt (bár a háttérben maradt).

2005 májusában adásba került a negyedik évad, méghozzá az eddigiektől eltérő módon. Korábban ugyanis két 11 perces részből állt a rajzfilm, de most már hetente csak egy 11 perces részt adtak le. 2007-ben bejelentették, hogy elkészül az hatodik évad is, mely 2008-ig került adásba. 2008 márciusában bejelentették, hogy elkészítik a hetedik évadot is.

Szereplők

Karakter Magyar hang Eredeti hang
Spongyabob Minárovits Péter (1–2. évad)
Baráth István (3–6. évad)
Seszták Szabolcs – énekhang
Tom Kenny
Csillag Patrik Bognár Tamás Bill Fagerbakke
Tintás Tunyacsáp Imre István Rodger Bumpass
Rák úr Uri István Clancy Brown
Szandi Csovi Kisfalvi Krisztina Carolyn Lawrence
Plankton Vizy György † (1–3. évad)
Németh Gábor (4–6. évad)
Doug Lawrence
Puff asszony Némedi Mari Mary Jo Catlett
Pearl Pap Kati Lori Alan

Nevek

A magyar változatban rengeteg átnevezés történt, mint például a helyek nevei megváltoztak.

Szereplők nevei 

Az egyik leghíresebb tévedés a két szuperhős neve. Az 1. évadban Mermaidmannak (kövér, narancssárga) Erőberő volt a neve, BartnacleBoynak (vékony, nagy orrú) pedig Kobaka. Ám a 2. évadban Mermaidman a Hopszi nevet kapta, a másik viszont maradt Kobaka. A 3. évadban Mermaidman Kobaka lett, BarnacleBoy Hopszi lett. Ugyanez volt a 4. évadban. Az 5. évadban az "Éjszakai fények" című részben Mermaidman ismét Erőberő lett, BarnacleBoy meg ismét Kobaka. Szintén a magyarban mindig más volt a szereplők szikronhangjai.

Évad Epizód Mermaidman magyar neve BarnacleBoy magyar neve Mermaidman szinkronhangja BarnacleBoy szinkronhangja
1. évad Erőberő és Kobaka, Erőberő és Kobaka 2 Erőberő Kobaka Varga Tamás Lázár Sándor
2. évad Hopszi és Kobaka 3 Hopszi Kobaka  ?  ?
3. évad Hopszi és Kobaka 4, Hopszi és Kobaka 5 Kobaka Hopszi Orosz István, Varga Tamás Lázár Sándor
4. évad Hopszi és Kobaka 6 - A mozgókép Kobaka Hopszi Varga Tamás Csuha Lajos
5. évad Éjszakai fények Erőberő Kobaka Orosz István  ?
5. évad Hopszi kontra SpongyaBob Hopszi Kobaka Orosz István Varga Tamás
6. évad Lógás Erőberő Kobaka Orosz István Varga Tamás
6. évad Társasozzunk Erőberő Kobaka Orosz István Varga Tamás
Évad Epizód Krusty Krab Chum Bucket
1. évad 1. évadon belül néhány rész Rozsdás Ráktanya Veszélyes Vödör
1. évad 1. évadon belül néhány résztől ezidáig Rozsdás Rákolló időközben nem változott
Spongyabob – A mozifilm - Rákcsáló Nagy Fogás
4. évad Ellenség a családban maradt Rozsdás Rákolló Lyukas Vödör
5. évad Felújítás, Hopszi kontra SpongyaBob maradt Rozsdás Rákolló Csak Vödör néven emlegetik.
6. évad A titkos öszetevő, Plankton adagja maradt Rozsdás Rákolló Csámcsogó

Érdekesség még, hogy a mellékszereplők szinkronhangja gyakran változik. Például, Varga Tamás, aki Mermaidmannak adta a magyar hangját, sokszor a Bolygó Hollandit is gyakran megszólaltatta. Ám a szellem szinkronhangja is mindig változik. Az 5. évad "Pénz beszél" című részében a szellemet már Repülő Hollandinak hívják. Karen, Plankton feleségének hangja is rendszeresen változik. De a két szuperhős ellenségei között is van némi változás.

Tunyacsáp ellenségei között is van egy gyöngyszem: Squilliam Fancyson.

Megjelenési dátumok

Epizódok:

Évad Epizód ManRay The Dirty Bubble ManRay szinkronhangja The Dirty Bubble szinkronhangja
1. évad Erőberő és Kobaka 2. - A piszkos buborék -  ?
2. évad Hopszi és Kobaka 3 Sugármember - Bolla Róbert -
3. évad Hopszi és Kobaka 5 Szarvacska Koszbuborék  ?  ?
4. évad Hopszi és Kobaka 6 - A mozgókép Plankton játssza el, de a nevét nem említik. - - -
5. évad Hopszi kontra SpongyaBob Gonifác -  ? -
 
Évad Epizód Squilliam magyar neve Szinkronhangja
2. évad A tűzoltó zenekar Lábasfejű Leontin Katona Zoltán
3. évad Leontin visszatér Lábasfejű Leontin -
6. évad Mesés otthonok Hucli Csodapacsáp  ?
6. évad Tunyacsáp tanár úr Tehetséges Tunyilliam  ?
 
Évad Epizódok Első vetítés Utolsó epizód
1. évad 20 1999. május 1. 2000. április 8.
2. évad 20 2000. október 26. 2002. szeptember 6.
3. évad 20 2001. október 5. 2004. október 11.
4. évad 20 2005. május 6. 2007. július 24.
5. évad 20 2007. február 19. 2007. november 23.
6. évad 20 2008. március 3. 2009.
7. évad 20 ISMERETLEN ISMERETLEN

Filmek:

Cím Megjelenés Megjegyzés
Spongyabob Kockanadrág: A mozifilm 2004. november 19. mozifilm
Atlantisz KockaNadrantisz 2007. november 12. tévéfilm
Mi történhetett SpongyaBobbal? 2008. október 13. tévéfilm
SpongyaBob a hűtő csapdájában? 2009. december 30. tévéfilm

Rövidfilmek:

Zene

 • A nyitódal a "Blow The Man Down" című tengerésznótára épül, és Patrick Pinney énekli. Több feldolgozása is született (Weird Al Yankovic, Avril Lavigne).
 • Klasszikus tengerésznóták, mint a "Baj van a részeg tengerésszel" is gyakran felbukkannak. Ezek többsége az Associated Production Music-tól van licencelve, nem ritka hát, hogy több rajzfilmben is felbukkannak (A Simpson család, Ren és Stimpy, Rocko, László tábor).
 • A "Téli álom" című rész zenéjét a Pantera együttes szolgáltatta.

Jelenleg a SpongyaBobon dolgozó emberek

Név Munka
Nate Cash
Aaron Springer
Casey Alexander
Zeus Cervas
Sean Charmatz
Luke Brookshier
storyboard rendezők és írók
Dani Michaeli
Richard Pursel
Steven Banks
Derek Iversen
Mr. Lawrence
csak írók
Vincent Waller kreatív rendező
Alan Smart
Andrew Overtoom
Tom Yasumi
animációs rendezők
Paul Tibbitt supervising producer

 
SpongyaBob Kockanadrág (SpongeBob SquarePants)
SpongeBob SquarePants.png
Műfaj rajzfilm

Alkotó(k) Stephen Hillenburg
Főszereplő(k) Tom Kenny
Bill Fagerbakke
Rodger Bumpass
Carolyn Lawrence
Clancy Brown

Ország Egyesült Államok USA
Epizódok száma 109
Gyártás
Játékidő 2×11 perc
Sugárzás
Eredeti csatorna Nickelodeon
Eredeti sugárzás 1999. május 1.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.